ANYAGTUDOMÁNY ÉS
TECHNOLÓGIA TANSZÉK
Department of Materials Science & Engineering

Hegesztési Szakosztály

A BME Gépészmérnöki Karának egyik legrégebbi szakmai köre, a Hegesztési Szakosztály 2019-ben ünnepelte alapításának 40 éves jubileumát. A szakosztályt 1979-ben a Münnich Ferenc Kollégiumban (mai nevén Kármán Tódor Kollégium) alapították Palotás Béla közreműködésével. A Hegesztési Szakosztály célul tűzte ki, hogy a leendő gépészmérnökök az egyetemen tanult, illetve a tananyagból kimaradt hegesztési és az ezzel kapcsolatos eljárásokat, berendezéseket, eszközöket, korszerű gyártási technológiákat a mindennapos gépészmérnöki gyakorlatban is megismerhessék, s ez által a hegesztés tudományának fortélyait könnyebben tegyék magukévá mind gyakorlati, mind elméleti síkon. Ennek kapcsán szakmai bemutatókat szervezünk, amelyeken ipari szakemberek osztják meg tapasztalataikat a fiatalabb korosztállyal, valamint belföldi és külföldi gyárakat, illetve kiállításokat látogatunk meg. Szakosztályunk azóta is a kar egyik legmeghatározóbb szakmai köre, évente több száz diák fordul meg a hegesztési laboratóriumban és szakmai programjainkon, a legelhivatottabb tagjaink pedig számos tudományos diákköri munkát jegyeznek.

Heti rendszerességgel tartunk laborfoglalkozásokat a G épület hegesztőlaboratóriumában. Keddenként 18:00-20:00, csütörtökönként 16:00-20:00 között várjuk a hegeszteni vágyó tagjainkat. Nemcsak gépészek érdeklődését várjuk, más karokról is lehet hozzánk csatlakozni. Amennyiben még soha nem hegesztettél, akkor is szívesen látunk! Négyféle hegesztési eljárást lehet nálunk elsajátítani: huzalelektródás ívhegesztés, kézi ívhegesztés, volfrámelektródás ívhegesztés és lánghegesztés.

Rendszeresen érkeznek hozzánk projektmunkákkal kapcsolatos megkeresések is hallgatóktól és más öntevékeny köröktől. Rutinosabb tagjainkat ezekbe aktívan bevonjuk. A laborfoglalkozásokon a gyakorláson kívül lehetőség van saját projekt készítésére is, melyhez minden szükséges segítséget megadunk.

A tavaszi félévek legnagyobb eseménye az Országos Hegesztési Verseny, amely 2019-ben immáron hetedik alkalommal került megrendezésre. A szervezők a BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék laborjaiba várták a versenyzőket, akik hegesztéshez, metallurgiához, robotikához és más anyagtechnológiákhoz köthető tudományterületen tanulnak. Mind elméleti, mind gyakorlati feladatokat kellett a versenyzőknek megoldani: roncsolásmentes anyagvizsgálat, kézi ívhegesztési eljárásváltozatok, csaphegesztés, gázszükséglet számítás, hibakeresés minősítésekben, ipari problémák megoldása stb.


Az őszi félévet rendszerint egy évzáró vacsora zárja. Ennek részeként 2019 decemberében ünnepeltük meg 40 éves évfordulónkat. Az ünnepség megnyitójának a Kármán Tódor Kollégium aulája adott helyet, ahol a szakosztály történetét bemutató fotókiállítást tekinthették meg a vendégek. A formális megemlékezést ezután egy vacsora követte a G épület csarnokában, ahol kötetlenebb formában folytatódott a megemlékezés. A vacsora során számos vidám, nosztalgikus és tanulságos visszaemlékezést hallgathattunk és tekinthettünk meg, amelyek felidézték a kirándulások, csapatépítések és hegesztési versenyek hangulatát. A neves alkalomra a szakosztály vezetése saját készítésű tortával is készült.

A Szakosztály működése a koronavírus miatti korlátozások mellett sem állt le. Különféle online előadásokkal igyekszünk aktívak maradni, valamint a szokásos Országos Hegesztési Verseny helyett meghirdettük az I. Online Országos Hegesztési Versenyt. Ez egy két fordulóból álló online vetélkedő, amelynek megoldásán 10 csapat jelenleg is dolgozik.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet, szeretsz barkácsolni, alkotni valamit és szeretnél egy jó közösség tagja lenni, Téged is szeretettel várunk Szakosztályunkba!

Tagtoborzóinkat, programjainkat, valamint a Szakosztállyal kapcsolatos legfrissebb híreket megtaláljátok Facebook oldalunkon, valamint honlapunkon is.

Elérhetőségek:

Our website uses cookies. By using our services you agree to our use of cookies.
Privacy I agree
Tanszékünk honlapja sütiket (cookies) alkalmaz. A webhely használatával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába.
Adatvédelem Elfogadom