Aktuális TDK Témáink

Konzulens: Berecz Tibor (berecz@eik.bme.hu)

 

Képlékeny alakítás hatása a mikrotextúrára (szabad)

Fémes anyagokban különböző (intenzív) képlékeny alakítási folyamatok hatására bekövetkező mikroszerkezeti változások tanulmányozása  automatizált visszaszórt elektron diffrakcióval (EBSD) és egyéb mikroszerkezeti vizsgáló eljárásokkal.

 

Fémes anyagokban bekövetkező fázisátalakulások vizsgálata (szabad)

Fémes anyagokban hő hatására bekövetkező fázisátalakulások tanulmányozása automatizált visszaszórt elektron diffrakcióval (EBSD) és egyéb mikroszerkezeti vizsgáló eljárásokkal.

 

Erőművi anyagok leromlási folyamatainak vizsgálata (szabad)

Erőművi anyagokban bekövetkező leromlási folyamatok tanulmányozása különféle mikroszerkezeti vizsgáló eljárásokkal.

 

A hidrogén-áteresztőképesség és a mikroszerkezet közötti kapcsolat vizsgálata (szabad)

Acélokban a mikroszerkezet változásainak (hőkezelés, képlékeny alakítás) hatása azok hidrogén-áteresztőképességére, és a mikroszerkezet változásainak kimutatása különféle mikroszerkezet-vizsgáló eljárással.

 

 

Konzulens: Bobor Kristóf (bobor@eik.bme.hu)

 

Textúra kialakulás modellezése alakítási folyamatoknál (szabad)

Az alakítási folyamatok során az anyagáramlás és alakváltozás modellezése végeselem módszerrel, valamint a textúra és szemcsealak változásának számítása numerikus eszközökkel.

 

Munkadarab vezető tervezése hengerműhöz (szabad)

Munkadarab vezető tervezése duó hengerűmhöz, amely kiküszöböli a munkadarab elhajlását kaliberhengerlés során.

 

Ponthegesztő elektróda gyártása és mechanikai tulajdonságainak vizsgálata (szabad)

Ponthegesztő elektróda gyártása könyöksajtolással és többszörös átkovácsolással, valamint a legyártott darabok mechanikai tulajdonságainak vizsgálata.

 

Süllyesztékben kovácsolt kardánkereszt előalakjának, valamit gyártási paraméterinek optimalizálása (szabad)

Egy lépésben kovácsolt kardánkereszt előalakjának és gyártási paramétereinek (előkészítés, hőmérséklet) optimalizálása, hogy megfelelő üregkitöltés mellet az anyagveszteség minimális legyen.


Konzulens: Májlinger Kornél (vmkornel@eik.bme.hu)

 

Ponthegesztő elektróda vizsgálata (szabad)

Kereskedelemben kapható, valamint könyöksajtolással és többszörös átkovácsolással gyártott réz ponthegesztő elektródák összehasonlítása és vizsgálata (a Ponthegesztő elektróda gyártásához kapcsolódó kutatás).

 

Fémmátrixú kompozitok metallográfiai vizsgálata (szabad)

Feladat: fémmátrixú kompozitok metallográfiai vizsgálati eljárásainak kidolgozása különböző vizsgálati eljárásokhoz: a hagyományos fénymikroszkópi vizsgálatoktól az elektronmikroszkópi vizsgálatokig. Főként az erősítőszál-gömbhéj-átmenet finomszerkezetére fókuszálva.

 

Szilárdrészecske-erősítésű fémmátrixú kompozitok előállítása és vizsgálatai (már dolgoznak rajta)

Feladat: fémmátrixú kompozitok előállítása különböző méretű és geometriájú tömör alumíniumoxid részecskékkel. Az előállított kompozitok minősítése főként hajlító vizsgálatokkal és metallográfiai technikákkal. Az erősítőanyagok és mátrixanyagok befolyásának meghatározása a kompozitok mechanikai tulajdonságaira.

 

Szintaktikus fémhabok és fémmátrixú kompozitok hegesztése (már dolgoznak rajta)

Különböző tipusú fémmátrixú kompozitok és fémhabok hegeszthetőségének vizsgálatai és hegesztési paramétereink optimalizálása.

 

Fémmátrixú hibridkompozitok előállítása és vizsgálatai (már dolgoznak rajta)

Feladat: fémmátrixú hibridkompozitok előállítása tömör és üreges kerámia erősítéssel. Az előállított kompozitok minősítése főként nyomó vizsgálatokkal és metallográfiai technikákkal. Az erősítőanyagok és mátrixanyagok befolyásának meghatározása a kompozitok mechanikai tulajdonságaira.

 

Fémmátrixú kompozitok és hibridkompozitok kopási tulajdonságainak vizsgálata (már dolgoznak rajta)

Feladat: fémmátrixú hibridkompozitok előállítása kerámia és fémüreges kerámia erősítéssel. Az előállított kompozitok kopási tulajdonságainak vizsgálata pin-on-disc koptató vizsgálatokkal. Az erősítőanyagok arányának és mátrixanyagok befolyásának meghatározása a kompozitok kopási tulajdonságaira.

 

Konzulens: Orbulov Imre Norbert (orbulov@eik.bme.hu)

é

Szintaktikus fémhabok tulajdonságainak vizsgálata ismétlődő igénybevétel hatására (szabad)

A szintaktikus fémhabok speciális részecskeerősítésű kompozitok, amelyek egyik fő alkalmazási területe a kis öntömegű, mozgó gépelemek megvalósítása lehet. A legtöbb gépelem azonban időben ismétlődő terhelésnek van kitéve, ami indokolttá teszi a szintaktikus fémhabok ilyen jellegű igénybevételek hatására mutatott viselkedésének vizsgálatát.

 

Szintaktikus fémhabok törési szívósságának meghatárzása (szabad)

A törésmechanika fejlődésével előtérbe kerültek az inhomogén szerkezeti anyagok törési szívósságának meghatrozása is. A TDK téma ezzel a problémakörrel foglalkozik a szintaktikus fémhabok, mint speciális részecsekeerősítésű kompozitok példáján keresztül.